Dostupni linkovi

Dvije Amerikanke deportovane iz IzraelaDvijema Amerikankama, propalestinskim aktivistikinjama, zabranjen je jutros ulaz u Izrael nakon što su sletjele avionom na međunarodni aerodrom Ben Gurion i one su poslate natrag u Grčku odakle su došle.

Izraelska policija je od četvrtka u pojačanoj pripravnosti na aerodromu, jer se očekivalo da stotine drugih propalestinskih aktivista doputuje u petak u Izrael i protestuje protiv ograničenja na kretanje Palestinaca.

Ti aktivisti blokirali su aerodrome u evropskim zemljama, nakon što je Izrael zatražio od stranih aviokompanija da zabrane putnicima na crnoj listi da se ukrcaju u avione za Tel Aviv, prenosi AP.

Zvaničnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Oded Ben-Hur potvrdio je da su dvije aktivistkinje stigle prošle noći i da su odmah deportovane.

Izrael je najavio će dozvoliti svim miroljubivim posjetiocima da uđu u zemlju, ali će provokatori biti spriječeni. Policija je u petak saopćila da je pripavnost ipak smanjena, a većina aktivista zaustavljena u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG