Dostupni linkovi

Bankari razmatraju pomoć GrčkojPredstavnici najvećih banaka u zoni evra razmatraju danas kako da doprinesu potencijalnom novom paketu finansijske pomoći Grčkoj, koji bi mogao da bude odobren u septembru.

Bankari su se sreli u Parizu, u sedištu francuske banke BNP Pariba (Paribas), a sastanak je organizovan pod pokroviteljstvom Instituta za međunarodne finansije (IIF).

Njihov glavni zadatak je da utvrde uslove pod kojima bi bili spremni da kupuju nove grčke obveznice odnosno hartije koje se trenutno smatraju jednom od najrizičnijih investicija u svetu.

Ministri finansija zone evra nagovestili su ranije da bi svi dogovori oko novog paketa za spas Grčke trebalo da budu završeni do septembra.

Vlade u zoni evra žele da privatan sektor "znatno" doprinese novom finansijskom paketu za Grčku da teret te pomoći ne padne samo na poreske obveznike koji su već ljuti što se daje za spas rasipne Grčke.

Evropska komisija je saopštila da će Grčkoj biti potrebno još 115 milijardi evra pomoći do sredine 2014. na 110 milijardi koje je pre godinu dana dobila od evropskih vlada i Međunarodnog monetarnog fonda.
XS
SM
MD
LG