Dostupni linkovi

Hag: Šešelj danas o krivici za nepoštivanje sudaLider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasniće se danas pred Haškim tribunalom o krivici po trećoj optužnici za nepoštivanje suda.

Tribunal je Šešelja krajem maja optužio za nepoštivanje suda zato što je odbio sudski nalog da sa svoje internet stranice ukloni dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv vođe radikala vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Zbog objelodanjivanja identiteta zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa, Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora, dok je suđenje po drugoj optužnici za nepoštovanje suda, takođe zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka, završeno početkom juna i očekuje se presuda.

U glavnom postupku, Tribunal je nedavno odbio pet uslova koje je Šešelj postavio za dokazni postupak odbrane. Sudije su Šešelju ostavile rok od šest nedjelja da im dostavi spisak svojih svjedoka, upozorivši ga da će, ako on to ne učini, proglasiti proces okončanim i zakazati završne riječi odbrane i optužbe.
XS
SM
MD
LG