Dostupni linkovi

Sirija:Vojnici ušli u Hamu stanovnici izašli na ulice


Sirijski vojnici u ponedjeljak su ušli u grad Hama dok je na hiljade stanovnika izašlo na gradske ulice uzvikujući "Bog je najveći" u znak prkosa vladinoj kampanji gušenja nedavnih protesta.

Najmanje 30 autobusa koji su prevozili vojnike i pripadnike službe bezbjednosti ušla su jutros u Hamu. Oni su pucali nasumično po stambenim kvartovima, izjavio je stanovnik Hama, vlasnik prodavnice koji se predstavio samo po imenu Ahmed, putem telefona, prenosi Reuters.

Kazao ja da su desetine vojnika okružile kuću u kvartu Maša i da su počeli hapsiti ljude. Mladići, koji su nosili kamenice, blokirali su puteve koji vode do centralnih gradskih kvartova paleći gume i kontejnere sa smećem.

Tenkovi su ušli u Hamu u nedjelju ali su se kasnije povukli, izjavili su stanovnici, dva dana nakon što su u gradu održani najveći protesti protiv 11-godišnje vladavine predsjednika Bašara al-Asada od izbijanja ustanka prije skoro četiri mjeseca u kojem se traže političke slobode i Asadov odlazak s vlasti.

Prisustvo snaga bezbjednosti umanjeno je u Hami otkako su ubile najmanje 60 demonstranata u gradu prije mjesec dana u jednoj od najkrvavijih epizoda ustanka.

Broj demonstranata otada je rastao, a najmanje 150.000 okupilo se u petak na centralnom gradskom trgu tražeći smjenu Asada, čiji je otac, pokojni predsjednik Hafez al-Asad poslao vojnike u Hamu 1982. godine da uguše pobunu.

U tom napadu ubijeno je na hiljade osoba, a neki tvrde čak i do 30.000, označavajući najkrvaviji događaj u sirijskoj istoriji odkako su zapadne kolonijalne sile izvukle tu zemlju iz ostataka Otomanske imperije 1920. godine.
XS
SM
MD
LG