Dostupni linkovi

Amfilohije iznenađen reakcijom Vujanovića na deportaciju SPC paroha


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori , Amfilohije rekao je da ga je iznenadila "nesmotrena izjava" predsjednika države Filipa Vujanovića, povodom deportacije paštrovačkog paroha Siniše Smiljića.

"Moram da priznam da me je veoma iznenadila reakcija predsjednika Vujanovića. Jedino opravdanje za takvu reakciju može da bude što gospodin Vujanović sigurno nije bio obaviješten u potpunosti o svim činjenicama, pa je onda jednostavno na osnovu onoga o čemu je bio obaviješten to i izjavio. Koliko ga ja poznajem, kao čovjeka veoma trezvenog, to ne liči na njega", rekao je Amfilohije za Vijesti.

„Možda tu ima i naše krivice, možda i moje što nijesam čovjeka na vrijeme obavijestio, a on je prihvatio zdravo za gotovo ono što mu je rečeno i onda je dao jednu takvu nesmotrenu izjavu i pridao težinu tom činu beščašća Crne Gore", dodao je Amfilohije.

Predsjednik Filip Vujanović, ranije je ocijenio opravdanim postupak deportacije paštrovskog paroha Siniše Smiljića.

Naime, Vujanović je podržao odluku Uprave policije da deportuje Smiljića navodeći da je on svojim djelovanjem uputio poruku nepoštovanja Crne Gore i njenog javnog reda i mira, zbog čega je morao da snosi sankcije. On je naveo da „zakon mora da važi za sve, pa i za crkvena lica“.

U policijskom saopštenju obrazloženo je da je paroh Smiljić deportovan iz Crne Gore, "jer je dugo boravio u Crnoj Gori na osnovu turističke prijave, pri tom ne koristeći svoj boravak u svrhu za koju je prijavljen, već da obavlja vjersku službu u objektima Mitropolije crnogorsko-primorske na području opštine Budva".
XS
SM
MD
LG