Dostupni linkovi

SDP BiH: Socijalistička internacionala suspendovala SNSD


Na sjednici Vijeća Socijalističke Internacionale (SI), najveće i najsnažnije svjetske asocijacije političkih partija, najavljeno je da bi SNSD mogao biti trajno isključen iz ove organizacije, saopšteno je danas iz Socijaldemokratske partije BiH.

Iz ove stranke tvrde kako je na sjednici u Atini značajan dio zasjedanja Vijeće posvetilo reformama u samom radu Internacionale, što se, kako su naveli, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica Socijalističke internacionale.

Tim povodom Vijeće je usvojilo preporuku Etičkog komiteta Socijalističke intenacionale za suspenziju SNSD-a, saopštili su iz SDP-a BiH.

Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta Internacionale, je istakao da je, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, proces monitoringa SNSD-a pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke.

Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Dominantne teme ovog zasjedanja Vijeća Socijalističke internacionale bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije.
XS
SM
MD
LG