Dostupni linkovi

File:BiH uz Sorensena ima veće šanse nego ranije


Komesar EU za proširenje Štefan File rekao je da je BiH sada u boljoj situaciji nego ranije i istakao da se ne slaže sa konstatacijama da će sve ostale zapadnobalkanske zemlje napredovati u evrointegracijama, a BiH fatalno zaostati.

Kako prenosi Srna , on je rekao da je teza o umoru EU od proširenja mit, za šta je najbolji dokaz to što su zaključeni pregovori Hrvatske sa EU.

Postoji velika šansa da se pozitivni momenat kreiran završetkom hrvatskih pregovora i hapšenjem Ratka Mladića, koje će pogurati naprijed Srbiju, pozitivno odrazi i na integracije BiH, rekao je Fule u neformalnom razgovoru sa dopisnicima iz regiona, nakon konferencije za novinare povodom završetka pregovora Hrvatske sa EU.

File je rekao da BiH sada ima vrlo jasan okvir koji joj omogućava napredovanje.

"U detalj su joj poznati koraci koje mora da napravi za naredne faze napredovanja. Osim toga, imenovan je šef delegacije (EU u BiH Peter) Sorensen koji će da bude direktna veza između Brisela i BiH.

"Postoji li bolji dokaz da je umor od proširivanja mit, nego taj da su hrvatski pregovori zaključeni? Krajem godine, na primjer, moguće je dalje napredovanje još tri zapadnobalkanske države u evrointegracijama", rekao Fule, aludirajući na Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju.

Evropski komesar za proširenje je napomenuo da je na zemljama regiona da li će iskoristiti "realan i snažan momenat" nakon zaključenja hrvatskih pregovora i hapšenja Mladića, dodajući da Crna Gora može da dobije pregovore krajem godine, što zavisi samo od ispunjavanja uslova.

File je najavio da će u oktobru biti poznato šta mogu da očekuju Srbija i Crna Gora u pregovorima sa EU jer će tada Evropska komisija objaviti procjenu, a onda će zemlje članice imati vremena do decembarskog samita da o tome razmišljaju.

"Ako svi uslovi budu ispunjeni, teško je zamisliti da bi zemlje članice odbile preporuku'', rekao je komesar EU za proširenje Štefan File.
XS
SM
MD
LG