Dostupni linkovi

Pregovori zaključeni, kreće monitoring


Zastave Hrvatske i EU, ilustrativna fotografija
Zastave Hrvatske i EU, ilustrativna fotografija
Na međuvladinoj konferenciji na ministarskoj razini u Bruxellesu Hrvatska u četvrtak i formalno završava pregovore o svom članstvu u Europskoj uniji kao 28. članica. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da danas završavamo i u tehničkom smislu naše pregovore o ulasku u Europsku uniju, i time je ovaj velik, zahtjevan i težak posao koji je trajao gotovo šest godina - završen!”

Ali, kako je poznato, i nakon današnjeg završetka pregovora nastavlja se nadzor u ispunjavanju preuzetih obaveza. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković kaže kako je to jedna uobičajena praksa.

“Nadzor je postojao i kada je ulazilo deset novih članica između 2002. i 2004., i onda kada su ulazile Bugarska i Rumunjska koje su još
pri tome kasnijom odlukom dobile i takozvani nadzor za vrijeme članstva. Kod Hrvatske riječ je isključivo o praćenju ispunjavanja obaveza do trenutka kada ugovor stupa na snagu, a – kao što znamo – predviđa se da on stupi na snagu 1. srpnja 2013. godine, dakle točno za dvije godine od danas!”, navodi Andrej Plenković.

Nadzor će biti u poglavljima Pravosuđe i Tržišno natjecanje. Po ocjeni političkog analitičara Davora Gjenera, dio “krivice” za nadzor leži i na Europskoj uniji koja je ova dva zahtjevna poglavlja ostavila za sam završetak pregovora, pa se nije formalno moglo vidjeti jesu li reforme doista nepovratne.

Šengen što prije na istok

Utoliko, u poglavlju o Tržišnom natjecanju kontrolirat će se restrukturiranju brodogradnje.

“Hoće li doista prestati bilo kakva ilegalna pomoć brodogradilištima iz javnih sredstava, i hoće li se restrukturiranje i privatizacija brodogradilišta odvijati onako kako se Hrvatska obvezala da će to činiti”, pita Gjenero.

U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava kontrolira se provedba
obećanog.

“Hoće li regrutiranje pripadnika sudbene vlasti ubuduće teći onako kako se Hrvatska obvezala, kontrolirat će se primjerice ispunjavanje preuzetih obveza o stambenom zbrinjavanju izbjeglica, kao i to hoće li obveze o zapošljavanju pripadnika manjina u državnim i javnim službama biti u narednom razdoblju ispunjene”, kaže dalje Gjenero.

Nadzor će se provoditi svim mehanizmima koji su na raspolaganju Europskoj komisiji i državama članicama, kaže državni tajnik Plenković.

“To su prije svega ugovorna tijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, to su redovita izvješća Europske komisije i postoji mogućnost posebnih misija za pojedina poglavlja”, pojašnjava Plenković.

Kolega Gjenero podsjeća da Hrvatska, kao i sve nove članice do sada, ima i nadzor u provođenju šengenskih obaveza.

“Hrvatska samim pristupanjem Europskoj uniji neće postati dijelom šengenskog režima, ali je hrvatski interes da što prije makne šengenski sustav sa svoje sjeverne i zapadne granice i pomakne ga na svoju istočnu granicu”, zaključuje Gjenero.
XS
SM
MD
LG