Dostupni linkovi

Desetine hiljada radnika demonstriraju u Varšavi


Više od 30.000 radnika i sindikalaca iz cijele Poljske demonstrira danas u centru Varšave protiv domaće i evropske politike pod parolom "Politika vaša, bijeda naša".

Protest samo dan prije no što Poljska sjutra, 1. jula, preuzme šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, sindikati Solidarnost žele da pokažu Evropi da Poljska koja treba da rešava probleme Unije, nije još ni izdaleka rešila svoje teškoće.

Protest je počeo rok koncertom antirežemskih pjesama iz 1980-tih godina, a sindikalni aktivisti koji su obično palili gume, sada dijele bletke i nadmeću se ko će imati duhovitiji transparent.

Prije koncerta na velikom ekranu kraj scene puštani su fragmenti izbornih obećanja i planova premijera Donalda Tuska uz burno skandiranje: "Mi znamo da su to laži, gospodine!".

Radnici iz propalih brodogradilišta na Baltiku doneli su na poklon premijeru pocijepane prljave gaće - kao simbol reformi njegove vlade, a za poslanike žele da ispred Sejma razmjeste 560 stolica.

"To je simbol onoga što poljske političare interesuje najviše: fotelje za njih, njihove poznanike i porodice", objasnili su lideri Solidarnosti.

"Sindikati traže povećanje minimalne plate, privremeno smanjenje akciza na gorivo, više novca u Fond za zapošaljavanje, veći broj korisnika socijalne pomoći i izmene u (evropskom) klimatsko-energetskom paketu", naveo je danas šef Solidarnosti Pjotr Duda.
XS
SM
MD
LG