Dostupni linkovi

Ketrin Ešton: Bez državne vlasti blokiran napredak BiHVisoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je bez prave vlasti na državnom nivou blokiran svaki napredak Bosne i Hercegovine ka EU, ali i u pogledu ostalih ekonomskih i političkih
reformi.

"Imajući u vidu da svi susedi iz regiona napreduju, vi ne možete sebi priuštiti da izgubite još vremena", kazala je Eštonova u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Prema njenim rečima, najvažnije je da BiH što pre formira Savet ministara kako bi mogla da nastavi evropski put.

Eštonova smatra da Savet ministara BiH mora da ima "široku političku bazu i podršku snažne većine koja bi se složila oko ključnih reformi".

Govoreći o hrvatskom pitanju u BiH, ona je naglasila da "snažno veruje da će BiH biti uspešna jedino sa punom političkom participacijom svih naroda i građana".

Eštonova je istakla da BiH mora da postigne konkretan napredak u sprovođenju presude Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" kojom se traži izmena Ustava BiH kako bi i Romi i Jevreji mogli da se kandiduju na izborima za Dom naroda i Predsedništvo BiH, te da usvoji zakone o državnoj pomoći i popisu.

Eštonova je dalje poručila da EU podržava Dejtonski sporazum, te da je spremna da nametne sankcije onima koji budu kršili ovaj sporazum.
XS
SM
MD
LG