Dostupni linkovi

Palestinci pojačavaju napore za priznanje u UNPalestinsko vođstvo je formalno odlučilo da pojača napore da na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru bude priznata Palestinska država koja će obuhvatati Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Vodeći članovi Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i pokreta Fatah, kojem pripada predsednik Mahmud Abas, sastali su se u nedelju i saopštili da je njihov cilj da Palestinska država postane članica UN.

U saopštenju nije precizirano koji oblik priznanja traže Palestinci, ni koje korake bi mogli da preduzmu posle priznanjaa svetske organizacije, napominje agencija Asošiejted pres (AP).

Palestinci, smatra AP, mogu da budu sigurni u priznavanje države na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru, pošto je oko 100 zemalja već na ovaj ili onaj način priznalo palestinsku državu.

Priznavanje u Generalnoj skupštini UN imalo bi značajnu diplomatsku težinu, ali ne i pravne posledice, jer samo Savet bezbednosti UN može da pridruži novu članicu svetskoj organizaciji.

SAD su više puta izrazile svoje protivljenje priznavanju palestinske države, najavljujući da će u Savetu bezbednosti uložiti veto na takvu rezoluciju.

Izrael je osudio palestinsku inicijativu u UN, iznoseći optužbu da se time miniraju napori za postizanje rešenja višedecenijskog sukoba.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG