Dostupni linkovi

Izraelski ambasador hvalio papu, pa se predomislio


Izraelski ambasador u Vatikanu izazvao je buru negodovanja u jevrejskom svetu hvaleći papu Pija XII za spašavanje Jevreja u Drugom svetskom ratu, a onda je tokom vikenda povukao tu izjavu, označivši je "istorijski preuranjenom".

Ambasador Mordehaj Levi je prošlog četvrtka pohvalio Pija i Katoličku crkvu uopšte što su pružili utočište rimskim Jevrejima za vreme nacističke okupacije glavnog grada Italije, navodi AP.

Većina jevrejskih zvaničnika je oštro kritikovala tog papu, koga neki Jevreji i istoričari krive što se nije izjasnio dovoljno glasno protiv holokausta. Levi je u nedelju saopštio da je pohvala bila njegov lični sud o ulozi tog pape, Vatikana i Katoličke crkve za vreme rata, ali da se to pitanje još uvek istražuje.

Smatra se da je saopštenje pokušaj da se prevaziđe nesporazum sa svetskom jevrejskom zajednicom. Pitanje da li je Pije pomagao ili nije pomagao Jevrejima otežavalo je odnose između katolika i Jevreja decenijama i neuobičajeno je za nekog jevrejskog ili izraelskog zvaničnika da ga hvali.
XS
SM
MD
LG