Dostupni linkovi

Jovanović: Srbija ponižena u odnosima s Rusijom



Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da najodlučnije ostaje pri svojoj kritici odnosa Rusije prema Srbiji kao "ponižavajući".

Jovanović je u nedelju, u emisiji TV B92 "Utisak nedelje", rekao da se ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov "grle kao medvedi", a politiku Moskve prema Beogradu okarakterisao kao "kolonijalnu" i "ponižavajuću bez ikakvog prava i uticaja" na projekat "Južni tok", uprkos tome što je, u ime
partnerstva, prepustila Rusiji energetski sektor i monopolistička prava "nezamisliva i u samoj Rusiji".

"Takvim poslovnim kriterijumima Moskva nije izložila nijednu drugu državu, baš kao što ni malo ne ceni vojnu neutralnost Srbije, dok sa članicama NATO sklapa ugovore po neuporedivo korektnijim kriterijumima koji su za nas nezamislivi", ukazao je lider LDP.

Ambasada Rusije protestovala je zbog izjave Jovanovića mna TV, a ambasador u Beogradu zatražio je prijem u Ministarstvu spoljnih poslova da bi izrazio nezadovoljstvo.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, učesnik iste emisije TV B92, izjavio je o Jovanoviću da "takvom rečniku zaista ne bi smelo da bude mesta u javnosti".
XS
SM
MD
LG