Dostupni linkovi

C. Gora: Ugovor s Vatikanom osnova za druge ugovoreCrnogorska vlada saopštila je danas da principi na kojima će u petak potpisati ugovor sa Svetom stolicom mogu biti osnova za regulisanje odnosa sa pravoslavnom i drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

Mitropolija crnogorsko-primorska zatražila je od vlade odlaganje potpisivanja "temeljnog ugovora" sa Svetom stolicom, jer ga smatra "diskriminatorskim" u odnosu na ostale verske zajednice u državi, dok je Islamska zajednica pozdravila takvu nameru vlade uz očekivanje da će sličan ugovor biti potpisan i sa tom zajednicom.

Crnogorski premijer Igor Lukšić potpisaće 24. juna u Vatikanu "temeljni ugovor" sa Svetom stolicom kojim će se detaljnije regulisati pravni položaj Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Crna Gora je još 1886. godine potpisala konkordat sa Vatikanom čime je regulisan status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, kao i obaveze te crkve prema crnogorskoj državi.

Konkordat s kraja 19. veka koji je potpisala Crna Gora, prvi je akt te vrste koji je prihvatila jedna većinski pravoslavna zemlja.
XS
SM
MD
LG