Dostupni linkovi

Zaraza E.Coli posustaje, 39 mrtvih


U Njemačkoj je od infekcije bakterijom Escherichia Coli (E.Coli) do sada umrlo 39 osoba, a broj novooboljelih i inficiranih smanjuje se u kontinuitetu, saopšteno je u ponedjeljak iz referentnog Instituta Robert Koch.

Od početka izbijanja bolesti, u maju, do sada je zabilježeno 3. 494 slučaja infekcije, a najpogođenije pokrajine su i dalje Schlezwig-Holstain, Donja Saksonija, Hamburg i Sjeverna Rajna Vestfalija.

Bolest je dostigla zenit 21. i 23. maja, kada je registrovan najveći broj pacijenata, javljaju mediji, povodom ove crijevne infekcije bakterijskom vrstom Escherichia Coli, koja počinje prolivima, a u najtežim slučajevima vodi ka otkazivanju bubrega i mogućoj smrti.

Eksperti upozoravaju da je bolest iza sebe ostavila i najmanje 100 osoba, kojima je potrebna transplantacija bubrega ili doživotna dijaliza.

U lutanju za izvorom ove opasne bolesti, njemački eksperti su prvo ukazali na krastavce iz Španije koje je zatim Evropska unija ''rehabilitovala'', a kasnije je potvrđno da je izvor u jednom biovrtu u Donjoj Saksoniji.

Naučnici su potvrdili da i čovjek može biti prenosilac ove bakterije, pošto je ministarstvo zdravstva u Wiesbadenu objavilo da je u pokrajini Hessen za širenje zaraze odgovorna jedna radnica "catering firme", koja nije osjećala simptome bolesti, ali je hranom, u čijoj pripremi je učestvovala, zarazila 20 osoba na jednoj porodičnoj zabavi.
XS
SM
MD
LG