Dostupni linkovi

SEEMO pozvao policiju BiH i RS da zaštiti novinare


Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvala je danas policiju Republike Srpske i BiH da zaštite novinare od fizičkih prijetnji.

U saopštenju SEEMO navodi se da je 13. juna grupa novinara iz BiH i Srbije, koja je pratila sahranu poznatog sportiste u okolini Bijeljine, bila izložena prijetnjama dok je pratila povorku, dok je policija stajala po strani i nije intervenisala.

Dodaje se da su nepoznati civili prišli dopisniku beogradskog lista Večernje novosti Vladimiru Mitriću, prijeteći mu da će ga ubiti. SEEMO podsjeća da je 2005. policija pretukla Mitrića i da je taj slučaj i dalje u sudskoj proceduri.

Od tog događaja Mitrić živi u Loznici pod dvadesetčetvorosatnom policijskom zašstitom. SEEMO u saopštenju dodaje da policija Srbije ipak nije odgovorna za Mitrićevu bezbednost u Republici Srpskoj.

Mitrić je u svojim člancima pisao o korupciji u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj, a SEEMO poziva nadležne da posljednje prijetnje smrću novinaru Večernjih novosti shvate ozbiljno.

"Policijske vlasti u Republici Srpskoj i BiH treba da garantuju bezbjednost svim novinarima koji rade u području koje je pod njihovom jurisdikcijom. Nije prihvatljivo da policajci okreću glavu na drugu stranu dok nepoznati civili prijete novinarima smrću", navodi se u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.
XS
SM
MD
LG