Dostupni linkovi

Hadžiću će suditi ICTY ako bude uhićen do sredine 2012.


Glasnogovornica Haaškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je u četvrtak u Beogradu kako će posljednjem odbjeglom haaškom optuženiku Goranu Hadžiću, ukoliko bude uhićen do 30. lipnja 2012. suditi Haaški sud, a nakon tog datuma da će postupak preuzeti rezidualni mehanizam tog suda.

Jelačić je, u izjavi koju prenose beogradski mediji, navela kako Sud smatra da bi rad te međunarodne pravosudne institucije trebao biti završen tek pošto budu uhićeni svi optuženi, ili barem dok ne budu okončani svi prvostupanjski postupci protiv njih.

Govoreći o postupku protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Jelačić je navela kako bi se presuda u tom predmetu mogla očekivati tek 2014. te da bi žalbeni postupak, kao i u svim drugim slučajevima u kojima ne bude izrečena drugostupanjska pravomoćna presuda, proveo Rezidualni mehanizam.

Sredinom proteklog tjedna u Den Haagu je pojašnjeno kako će se dio žalbenih postupaka u predmetima koji se vode pred Haaškim sudom (ICTY) voditi pred tzv. rezidualnim mehanizmom koji će početi djelovati 1. srpnja 2013., dok bi se svi prvostupanjski postupci uključujući suđenje zadnjem uhićenom haaškom optuženiku Ratku Mladiću vodili pred ICTY-jem.
XS
SM
MD
LG