Dostupni linkovi

UN i SAD osudile nasilje nad demonstrantima u Siriji


Ujedinjene nacije i SAD osudile su kao "neprihvatljivu" upotrebu sile prema demonstrantima tokom masovnih protesta u Siriji, u kojima je poginulo 25 civila, i zatražile od sirijskih vlasti da "odmah okončaju nasilje" nad sopstvenim narodom.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocijenio je kao "neprihvatljivu" upotrebu vojne sile prema demonstrantima u Siriji i izrazio "duboku zabrinutost" zbog eskalacije nasilja u toj zemlji.

"Sirijske vlasti imaju obavezu da štite sopstveni narod i da poštuju njegova prava", prenio je izjavu generalnog sekretara njegov portparol Martin Nesirski.

Portparol UN u petak je rekao novinarima da sirijski predsjednik Bašar al-Asad, čiji odlazak sa vlasti traže demonstranti, odbija telefonske pozive generalnog sekretara.

SAD su u petak uveče zatražile "hitan prekid" nasilja i pozvala medjunarodnu zajednicu da pojača pritisak na sirijski režim.

Sirijske vlasti su uz pomoć vojnih helikoptera tokom masovnih antivladinih protesta širom Sirije u petak ubile najmanje 25 civila, a vojska je najžešće reagovala na sjeverozapadu zemlje.

Prema podacima nevladinih organizacija za ljudska prava, u Siriji je od početka protesta poginulo više od 1.200 ljudi, oko 10.000 ih je uhapšeno, a na hiljade ljudi je pobjeglo iz zemlje.
XS
SM
MD
LG