Dostupni linkovi

Mirel:Nema novih uslova na putu Srbije ka EU


Nema novih uslova za Srbiju za dobijanje statusa kandidata i datum početka pristupnih pregovora sa EU, kaže direktor Direkcije za zapadni Balkan Pjer Mirel.

Uslovi koji su za Brisel sada važnni su oni koji su dati u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, i u Kopenhaškim kriterijumima, rekao je Mirel u Beogradu.

Osnovno pitanje na koje treba da odgovorimo je da li je Srbija napredovala u ispunjavanju kriterijuma da bi otvorili pregovore o članstvu, rekao je Mirel, poslije sastanka unapređenog stalnog dijaloga Srbije i EU.

Naglasio da se u SSP predviđa dobru saradnja sa svim susjedima.

Mirel je, takođe izrazio očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine dovesti do "konkretnih rezultata".

Mirel je nakon sastanka Unapredjenog stalnog dijaloga izmedju EU i Srbije konstatovao da je Srbija napravila veliki napredak i podvukao da će osnova za mišljenje Evropske komisije biti napredak u primeni kopenhaških kriterijuma.

“Kao što su predsjednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo i komesar za proširenje Štefan File već ukazali, i mi smo ustanovili veliki napredak i orhrabrujemo vladu Srbije da nastavi reforme, da bi nama pomogli da dođemo da damo pozitivno mišljenje”, rekao je Mirel.
XS
SM
MD
LG