Dostupni linkovi

IAEA sumnjiči Siriju za nuklearne aktivnosti


Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je u četvrtak rezoluciju u kojoj traži obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa Sirijom koja je osumnjičena za nelegalne nuklearne aktivnosti, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Na sjednici iza zatvorenih vrata, 17 od 35 članova vijeća guvernera UN-ove organizcija glasalo je za rezoluciju koju je prezentirao SAD, a šest je bilo protiv, izjavili su diplomati.

Kina i Rusija su bile među zemljama koje su odbacile rezoluciju. Jedanaest zemalja je bilo suzdržano, a jedan član je bio odsutan za vrijeme glasanja, naveli su isti izvori.

Amerikanci su inicijatori rezolucije protiv Sirije jer su ocijenili da "nije ispunila svoje obaveze" koje se odnose na sporazume o garancijama pri AIEA-i.

Sirija je rekla da će nastaviti saradnju s IAEA-om i pored odluke o prijavljivanju slučaja Vijeću sigurnosti. "To je za žaljenje", rekao je sirijski ambasador Basam al-Sabag novinarima u Beču. Upitan hoće li odluka utjecati na saradnju s agencijom, rekao je da "misli da je Sirija uvijek bila predana svojim obavezama i dužnostima" te da "misli da će nastaviti tako raditi".
XS
SM
MD
LG