Dostupni linkovi

Merkelova u Beloj kući dočekana uz najviše počastiAmerički predsednik Barak Obama dočekao je nemačku kancelarku Angelu Merkel uz najviše počasti i uručio joj Medalju slobode, kao prvom šefu neke evropske vlade.

Merkelova, koja je sinoć završila posetu Vašingtonu, dočekana je uz počasne plotune i fanfare na balkonu Bele kuće, što je prvi put u poslednji 16 godina da je nekom šefu nemačke vlade upriličena takva čast.

Na taj način je kao počasni gost u Beloj kući dočekan samo kancelar Helmut Kol.

"Nemacka, u srcu Evrope, jeste jedan od naših najjačih saveznika, a kancelarka Merkel je jedan od mojih najbližih partnera u svetu", rekao je američki predsednik prilikom dobrodošlice.

Merkelova i Obama, kojima je ovo 10. susret od početka Obaminog mandata u januaru 2009, razgovarali su više od jednog sata u Ovalnom kabinetu, posebno o grčkoj ekonomskoj krizi i situaciji u Libiji.

Vašington i Berlin trenutno različito gledaju na to kako izaći iz finansijske krize. Tu je i uzdržanost Nemačke prilikom glasanja u Savetu bezbednosti UN o intervenciji u Libiji, a sada i odluka o prestanku korišćenja atomske energije.

Berlin pak prebacuje Obami da transatlantski savez više ne posmatra kao centralni stub svoje spoljne politike.
XS
SM
MD
LG