Dostupni linkovi

Bramerc i Robinson u ponedeljak predstavljaju izveštaje Savetu bezbednosti


Glavni haški tužilac Serž Bramerc i predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson u ponedeljak će pred Savjetom bezbednosti UN u Njujorku predstaviti svoje redovne polugodišnje izveštaje o radu i izložiti ocenu o saradnji država sa Tribunalom.

U izvještaju koji je Savetu bezbednosti poslat pre nekoliko sedmica, Bramerc je kritikovao Srbiju zbog "nedovoljnih napora da uhapsi begunce".

Nakon hapšenja i isporučivanja srpskog generala Ratka Mladića u Hag, Bramerc je saopštio da neće menjati izveštaj koji je već poslat, ali da će u svom usmenom obraćanju Savetu bezbednosti "izraziti zadovoljstvo time što je Srbija najzad izručila Mladića".

Predsednik Tribunala Patrik Robinson obavestio je Savet bezbednosti da će postupak protiv Radovana Karadžića biti okončan do juna 2014. godine, a suđenje Vojislavu Šešelju, kako se procenjuje, trajaće do septembra ove godine.

On je u izveštaju naveo da bi suđenje generalu Zdravku Tolimiru trebalo da bude okončano do oktobra 2012., a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u julu 2012.

Prema izvještaju sudije Robinsona, ponovljeno suđenje u predmetu Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahimu Brahimaju trebalo bi da počne u junu ove godine i da se okonča nakon 13 meseci, i najavio da će presuda generalu Momčilu Perišiću biti izrečena u avgustu ove godine.
XS
SM
MD
LG