Dostupni linkovi

Institut iz Rima: Nema dokaza da je povrće uzrok infekcije


Laboratorijske analize su pokazale da povrće nije uzrok infekcije enterohemoragične ešerihije koli, zbog koje umrlo 18 osoba u Evropskoj uniji, saopštio je danas u Rimu Viši institut za zdravlje.

"Zabrinutost oko konzumiranja povrća je u stvari neopravdana... jer su analize u laboratiji pokazale da kontaminirano povrće nije uzrok infekcije", navodi se u saopštenju instituta.

Analize na uzorcima sumnjivih krastavaca su pokazale da oni nisu kontaminirani bakterijom, navodi institut i dodaje da su uobičajene norme higijene dovoljne za izbegavanje infekcije.

Bakterija ešerihije koli zapravo je novi soj ove bakterije koji do sada nije vidjen. Ovaj oblik ima razne karakteristike zbog kojih je otrovniji i toksičniji od stotine sojeva ešerihije koli koje ljudi prirodno nose u organizmu.

Do sada je od enterohemoragične ešerihije koli (EHEC), i teške forme praćene hemolitičko-uremijskim sindromom (HUS), obolelo preko 1.700 ljudi, a umrlo je 18. Od toga 17 je umrlo u Nemačkoj gde se bolest pojavila, a jedna u švedskoj, i to osoba koja je doputovala iz Nemačke.

Ova bakterija, za razliku od prethodnih epidemija zaraze ešerihijom koli koje više napadaju decu, najviše napada odrasle i to uglavnom žene.
XS
SM
MD
LG