Dostupni linkovi

Malo verovatan obračun sa ekstremnom desnicom


Članovi organizacije Naši 1389
Članovi organizacije Naši 1389
“Nacionalni stroj”, organizacija koju je policija odavno označila kao tajnu, rasističku, šovinističku i antisemitsku, više nema pravno pokriće za svoje postojanje, što je u najvećem delu javnosti stvorilo očekivanje da uskoro biti zabranjene i druge slične grupe u Srbiji.

“Ja zaista ne mogu da kažem da li će biti zabranjene još neke organizacije, jer to je pitanje za Ustavni sud. A kada je reč o policiji, mi ćemo sanksionisati sve one koji krše ljudska prava i slobode i koji primenjuju nasilne metode prema bilo kome”, rekao je za naš program Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova.

Oni sa kojima je srpsko društvo do sada imalo najviše problema su
organizacija „Obraz“, koju je policija okarakterisala kao klerofašističku i rasističku, kao i ekstremno desničarski “Pokret 1389” jer su njihovi pripadnici učestvovali u svim velikim neredima, od kojih su neke i organizovali – od nasilja na Paradi ponosa, preko paljenja ambasada zbog proglašene nezavisnosti Kosova, do skupova podrške haškim optuženicima.

Pravnik Goran Miletić, zaštitnik ljudskih prava, kaže za naš radio da postoje jasni razlozi za njihovu zabranu.

“Njihovi pripadnici prilično često krše krivični zakon. Evo, posle protesta zbog hapšenja Ratka Mladića medju 180 privedenih zbog nereda bilo je puno pripadnika 1389. Oni ne propuštaju priliku ne samo da narušavaju javni red i mir, već i da šire mržnju, versku, rasnu i svaku drugu diskriminaciju. Dakle, oni su svojim delovanjem jasno pokazali da narušavaju ljudska prava”, ocenjuje Miletić.

Video: Sukob policije i protivnika Parade ponosa, 13. oktobar 2010

x
Sukob policije i protivnika Parade ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
Vođa “Obraza” Mladen Obradović, koji je nedavno osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda na Paradi ponosa, nakon toga je učestvovao na skupu podrške Ratku Mladiću na kom je u neredima povredjeno više od 30 ljudi, dok 1389. zajedno sa ekstremno desničarskom organizacijom “Naši” pokušava da se registruje kao politička partija.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je zabrana “Nacionalnog stroja” samo početak, dok je portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao da je time ekstremistima poslato važno upozorenje.

“Da se izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje neće tolerisati. Ovo je jasna poruka i svim drugim sličnim organizacijama”, rekla je Malović.

Dobra politička zaleđina

Tužilaštvo Srbije još krajem 2009. je od Ustavnog suda zatražilo da zabrani ekstremističke organizacije i najekstremnije navijačke grupe fudbalskih klubova.

Zoran Petakov, iz Antifašističke akcije, ne veruje da će posle zabrane “Nacionalnog stroja” uslediti konačni obračun države sa sličnima.

“Sve ostale organizacije sa tog spiska, uključujući i navijačke grupe,
Zoran Petakov, iz Antifašističke akcije, ne veruje da će posle zabrane “Nacionalnog stroja” uslediti konačni obračun države sa sličnima.

imaju bolju političku zaleđinu nego ‘Nacionalni stroj’. Njih je bilo najlakše zabraniti, pa je to država i uradila. Zabranom ‘Obraza’ i njima sličnih došlo bi se do vrlo visoko politički pozicioniranih ljudi koji stoje iza tih organizacija. Koji iza njih stoje ne samo politički, već i ekonomski i duhovno. Tako da mislim da država ne sme da dira to osinje gnezdo”, kaže Petakov.

Policija je od nedavno na mestima nasilja počela da se obračunava sa ekstremistima, što je potvrdilo održavanje Parade ponosa uz više od stotinu povređenih policajaca, kao i suzbiljanje ozbiljnijih nereda na mitingu podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću posle hapšenja.

Prvi čovek MUP-a Ivica Dačić veruje da je do zabrane najekstremnijih svakako trebalo da dođe mnogo ranije.

Članovi Organizacije Naši 1389 sa kartonskim likom Ratka Mladića na ulicama Beograda, mart 2011
“Jer je veoma teško da policija ispravlja propuste u stvaranju jednog sistema vrednosti, koji kada se jednom stvori na pogrešan način ne može se nikako izbiti pendrekom iz glave”, ocenjuje Dačić.

Posle svega, u vazduhu visi pitanje da li će država smoći snage da zabrani sve one koji deluju protiv ustava i zakona.

“Mislim da je to ključno pitanje. Jer se do sada videlo da sud vrlo, vrlo okleva. Mislim da za ‘Obraz’ i ‘1389’ neće smoći snage to da urade. Čini mi se da će u ovom slučaju da se desi ona famozna priča da nisu imali dovoljno dokaza da ih zabrane”, smatra Goran Miletić.

Među najekstremnije u Srbiji policija i tužilaštvo su uvrstili i “Skinhedse“, nacističku organizaciju „Krv i čast“, “Rasne nacionaliste”, kao i navijačke grupe “United force”, "Alcatraz" i "Ultras".
XS
SM
MD
LG