Dostupni linkovi

Zabranjeno delovanje “Nacionalnog stroja”


Sednica Ustavnog suda na kojoj je zabranjeno delovanje Nacionalnog stroja, 2. juni 2011
Sednica Ustavnog suda na kojoj je zabranjeno delovanje Nacionalnog stroja, 2. juni 2011
Skoro tri godine od kada je Republičko javno tužilaštvo podnelo predlog za zabranu „Nacionalnog stroja“, sudije Ustavnog suda odlučile su da ga prihvate i ovoj organizaciji zabrane delovanje.

Sudija Predrag Ćetković rekao je na sednici da prikupljeni dokazi ubedljivo govore da je Nacionalni stroj organizacija koja deluje protivno Ustavom garantovanih vrednosti.

„Mi smo utvrdili da je delovanje ove tajne organizacije zaista
Sud je utvrdio da je 'delovanje ove tajne organizacije zaista usmereno ka izazivanju verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti'.

usmereno ka izazivanju verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. U tom cilju nalažemo državnim organima šta i kako treba da rade u cilju sprečavanja delatnosti ovakve organizacije“, rekao je sudija Ćetković.

U odluci suda, policiji i drugim državnim organima nalaže se da preduzmu mere u slučaju promovisanja i širenja programskih ideja i ciljeva “Nacionalnog stroja”.

Za razliku od nedavnog predloga za zabranu najvijačkih grupa, kada se Ustavni sud proglasio nenadležnim, ovoga puta sudije su se saglasile da ova organizacija krši osnovna ljudska prava.

Samo početak

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da ova odluka Ustavnog suda ima posebnu težinu i da je "samo početak", jer će Srbija pravnim, političkim i drugim demokratskim sredstvima zaustaviti delovanje organizacija koje propagiraju nacizam i mržnju.

Video insert iz filma "Vrela krv" iz 2009. godine o neonacističkim organizacijama u Srbiji, autorke Ivane Lalić i novinara RSE Miloša Teodorovića

x
Insert iz filma "Vrela krv"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
"Zabrana rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti evropska je tekovina. Nacistička ideologija koja propagira takvo delovanje neprihvatljiva je u demokratskom društvu kakvo je naše i nespojiva s našim istorijskim i kulturnim nasleđem", rekla je Malovićeva.

Podsećamo, "Nacionalni stroj" u svom programu jasno zacrtava da njegovi pripadnici ne veruju u biološku jednakost i zalaže se za nemešanje rasa. Cilj organizacije je “očuvanje i preporod zdravih vrednosti srpske nacije kao sastavnog dela bele rase i duhovni, umni i telesni napredak svakog pojedinca unutar naše nacije”.

Akitivisti ove organizacije odgovorni su za veliki broj incidenata i nasilje, a među njima i kamenovanje građana koji su se okupili na Antifašističkom skupu u Novom Sadu, te upad na tribinu Filozofskog fakulteta u istom gradu.

Najvišu kaznu od svega godinu dana zatvora dobio je vođa organizacije Goran Davidović zvani Firer. Nakon skrivanja u Italiji i u Nemačkoj izručen je Srbiji, a iz zatvora je izašao oktobra prošle godine.

Neslaganja sudija

Uprkos podebelim dosijeima aktivista „Nacionalnog stroja“ i razlozima za njihovu zabranu, sednica Ustavnog suda protekla je u neslaganjima oko toga ima li sud nadležnosti da naloži mere protiv ove organizacije ili je to posao drugih državnih organa.

„Odluka Ustavnog suda je morala da dođe na kraju, kao kruna jednog srazmernog delovanja svih društvenih organa“, rekao je sudija Milan Marković.

Slična rasprava vodila se u Ustavnom sudu i pre mesec dana kada je odlučeno da je pre eventualne odluke o zabrani “Nacionalnog stroja” potrebno raspraviti još neke bitne činjenice o tom predmetu. Ovoga puta slikovito je njihovu opasnost za društvo u Srbiji dočarala sudija Marija Draškić:

Goran Davidović, zvani Firer, vođa Nacionalnog stroja
“Prvo ću vas sve podsetiti na čuveni film ‘Kabare’ u kome engleski novinar priča sa svojim nemačkim prijateljem, oni prisustvuju jednoj sceni gde se Hitlerjugend obučava za svoje buduće aktivnosti i taj nemački prijatelj mu kaže – pa da, mi to sada podržavamo zato što se oni bore protiv komunista, a posle toga ćemo mi njih već zaustaviti. I dalje se scena dovija tako da tu pesmu koju oni pevaju prihvata sve veći broj ljudi, cela kafana. Jork se okreće svom nemačkom prijatelju i kaže – da li još uvek mislite da ćete ih zaustaviti?”

Scena od koje se i danas ledi krv ostaće upamćena baš kao i zlo koje je potom usledilo. Ipak, odgovornost za slobodno delovanje i jačanje sledbenika fašizma i drugih ekstramnih organizacija u Srbiji, nekadašnji predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ne vidi u neodlučnosti i sporosti suda, već pre svega u opštoj klimi u društvu.

“Koje je još uvek demokratski nerazvijeno, opterećeno raznim konfliktima i avetima prošlosti. Raznim ekstremnim, ne samo organizacijama
tog tipa, nego i ekstremnim političkim strankama koje svojim delovanjem ohrabruju, a koje su i mnogo moćnije i mnogo uticajnije”, ocenjuje Vučetić.

Podsećajući na nedavni skandal na Kanskom festivalu, gde je Lars fon Trir istog momenta pošto je izjavo kako razume Hitlera proglašen personom non grata, sudija Marija Draškić odlučno je odbacila kritike protivnika zabrane „Nacionalnog stroja“ država ne sme da se meša u delikatna pitanja poput slobode mišljenja i izražavanja.

„I da završim sa svojim filmskim asocijacijama, ’Društvo mrtvih pesnika’ nijedan ustavni sud ne bi zabranio, pa tako ni ovaj. Dakle, ovde se radi o nekakvim vrednostima koje ovo društvo želi da pokaže kao nepoželjne i neprihvatljive“, ocenila je sudija Draškić.

Baš kao što je tradicionalna, rigidna akademija Velton u „Društvu mrtvih pesnika“ kaznila dečake zato što su ustali za profesora koji ih je naučio da misle svojom glavom za slobodu, jednakost i pravdu, ni društvo u Srbiji baš ne potencira udruživanje oko ovakvih vrednosti. Time još značajnije postaje uklanjanje onih uticaja koji će voditi u suprotnom pravcu.
XS
SM
MD
LG