Dostupni linkovi

Okončano prvo pojavljivanje Mladića u Hagu



Ratko Mladić je izjavio na kraju današnjeg prvog pojavljivanja u Haškom tribunalu da nije ubijao „ni muslimane, ni Hrvate, već da je radio svoj posao“.

On je rekao i da je u sudu da bi braino svoju zemlju, a ne Ratka Mladića, ističuči da "želi da živi i doživi slobodu", na šta je sudija Ori uzvratio da je optužen kao pojedinac.

U delu sednice, na kom se raspravljalo da li optuženi ima pritužbe na odnos prema njemu, Mladić je kazao da ne zna koliko će trajati procedura, već to zna "onaj gore".

Sudija mu je odgovorio da ne meša svoju odbranu s delom procesa u kom se govori o njegovim primedbama na odnos osoblja Tribunala prema njemu.

"Ne želim da me vodaju ispod ruke, nisam slep čovek, mogu da hodam sam. Ja sam general Ratko Mladić. Ceo svet zna ko sam ja", kazao je Mladić.

Prethodno je, na njegov zahtev, sednica je bila zatvorena oko 10 minuta, na kojoj je bilo reči o njegovom zdravlju.

Mladic odbio je danas da se izjasni o krivici u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom.

Zatražio je više od mesec dana, da razmotri optužnicu za koju je rekao da sadrži „monstruozne reči“ koje on nikada nije ni čuo, a koje mu se stavljaju na teret.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) zakazao je novo izjašnjavanje o krivici za 4. jul.

Dok mu je sudija Ori čitao sažetak otpužnice o genocidu u Srebrenici i istrebljenju nesrba širom BiH, Mladić je tri puta odrečno klimnuo glavom.

On je saslušao navode optužnice, iako je prethodno rekao da ne želi da čuje "ni slovo od optužnice".

Mladić se pojavio u sudnici nešto posle 10.00 u sivom odelu i kravati s kačketom na glavi, mršaviji nego na poslednjim dostupnim snimcima od pre više od 10 godina.

Pre nego što je seo, salutirao je.

Na poziv sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie) iz Holandije Mladić je potvrdio svoj identitet rekavši "Ja sam general Ratko Mladić".

Budući da Mladić još nije imenovao branioca, Tribunal mu je, isključivo za prvo pojavljivanje, kao zastupnika po službenoj dužnosti postavio beogradskog advokata Aleksandra Aleksića.
XS
SM
MD
LG