Dostupni linkovi

Rusija ne podržava odluku o produženju misije NATO u Libiji



Rusija ne podržava odluku NATO-a o tromjesečnom produženju operacije u Libiji, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"U Libiji je obnovljeno bombardovanje, još intenzivnije nego inače. Objekti koji su na meti ne mogu se svrstati u okvire Rezolucije 1973", rekao je Lavrov poslije razgovora sa šefom bugarske diplomatije Nikolajem Mladenovim.

Lavrov je dodao da je ovaj stav Rusija saopštila svojim partnerima, ali je , međutim, doadao da se čini da nije moguće primorati Zapad da izvršava rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Libiji u skladu sa duhom i onim što je u njima napisano, prenose ruske agencije.

"U konkretnom slučaju ništa ne možemo da učinimo silom", rekao je Lavrov, dodajući da oni koji su uključeni u ispunjavanje rezolucija "treba da iskažu maksimalnu odgovornost pred međunarodnim pravom i pred UN".

Odluka o produženju misije NATO-a u Libiji usvojena je 30. maja na sastanku ambasadora Alijanse.Mandat misije u Libiji trebalo je da bude okončan 27. juna. ali je produžen za 90 dana.
XS
SM
MD
LG