Dostupni linkovi

Rusija optužila uhapšenog Čečena za ubistvo Politkovske


Istražni komitet Rusije je saopštio da je podignuta optužnica protiv osumnjičenog za ubistvo novinarke "Nove gazete" Ane Politkovske 2006. godine.

Rustam Mahmudov (37), uhapsen u kući roditelja u utorak u Čečeniji, i optužen za "ubistvo i trgovinu oružjem", navodi se u saopštenju.

Istražni komitet tvrdi da je "Rustam Mahmudov izvršilac ubistva novinarke Nove Gazete, Ane Politkovske. Istražitelji su sakupili dovoljno dokaza protiv njega",
dodaje se u saopštenju.

Politkovska, koja je bila žestoka kritičarka Kremlja i pisala o ratu u Čečeniji i kršenju ljudskih prava u toj ruskoj republici, ubijena je 7. oktobra 2006. godine u Moskvi, u ulazu zgrade u kojoj je živjela.

Braća Mahmudov, Đabrail i Ibrahim, smatraju se saučesnicima u ubistvu Politkovske, mada su oslobođeni 2009. godine zbog nedostatka dokaza. Oni se terete da su pratili novinarku i da su do mjesta zločina doveli Rustama Mahmudova, koji je počinio ubistvo.

Za saučesništvo u tom ubistvu tereti se i bivši policajac Sergej Hadžikurbanov zato što je nabavio pištolj i predao ga ubici.
XS
SM
MD
LG