Dostupni linkovi

Mladića će zastupati Župljaninov advokat


Beogradski advokat Aleksandar Aleksić zastupaće Ratka Mladića tokom prvog pojavljivanja pred sudijom Haškog tribunala, saopšteno je u Hagu.

Prvo pojavljivanje haškog optuženika za genocid i ratne zločine Ratka Mladića pred sudijama Tribunala zakazano za petak, u 10 sati.

Aleksić, koga je postavio Tribunal, zato što Mladić još nije odredio ko će mu biti advokat, zastupaće Mladića samo na izjašnjavanju o krivici.

Advokat Aleksić trenutno pred Haškim tribunalom brani Stojana Župljanina, optuženog za zločine nad nesrbima u BiH 1992, kada je bio šef policije u Banjaluci.

Aleskić je ranije pred Tribunalom zastupao generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića, nepravosnažno osuđenog na 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999.

Aleksić će posjetiti Mladića u sudskom pritvoru u Sheveningenu i sa njim porazgovarati o sadržaju optužnice.Mladić može odlučiti da se u sjutrašnjem prvom pojavljivanju izjasni o krivici, a može odabrati i da to izjašnjavanje odloži za mjesec dana.

Odlaganje izjašnjavanja o krivici za mjesec dana uobičajena je praksa pred Tribunalom, budući da optuženi često ne žele da kažu da li se osjećaju krivim ili ne dok sami ne odaberu advokata.

Mladić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u BiH. Uhapšen je , 26. maja, u Lazarevu kod Zrenjanina, a iz Beograda je izručen u Hag u srijedu.
XS
SM
MD
LG