Dostupni linkovi

UN: Šokantan obračun vlasti u Siriji i Libiji sa demonstrantima



Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj osudila je danas "brutalnost" s kojom se režimi u Siriji i Libiji obračunavaju s narodnim protestima, ocenjujući to "šokantnim".

"Upotreba smrtonosne ili preterane sile protiv mirnih demonstranata krši ne samo ljudska prava, među kojima je pravo na život, već doprinosi i porastu tenzija i nasilničkog ponašanja", rekla je komesarka UN u obraćanju učesnicima
17. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Navi Pilaj ponovo je pozvala Damask da dozvoli ulazak na sirijsku teritoriju članovima misije UN koji žele da istraže navode o kršenju ljudskih prava tokom narodnih protesta.

Visoka predstavnica UN je najavila da će krajem juna i u Jemen biti poslata delegacija tog saveta, dok se slična inicijativa razmatra i za Bahrein, ali za sada bez konkretnog datuma.

Savet UN za ljudska prava raspravljaće 6. juna o izveštaju misije UN o ljudskim pravima u Libiji, na osnovu istražne komisije koja je poslata da utvrdi da li je i režim Moamera Gadafija kršio odredbe o ljudskim pravima u obračunu sa opozicijom.
XS
SM
MD
LG