Dostupni linkovi

Hrvatska će tražiti proširenje optužnice protiv Mladića



Hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Hrvatska tražiti proširenje haške optužnice protiv Ratka Mladića i na zločine u Hrvatskoj.

Na pitanje ima li mogućnosti za to s obzirom da je na snazi izlazna strategija Haškog tribunala, hrvatska premijerka je odgovorila da na tome radi ministarstvo pravosuđa.

"Bilo bi dobro da sve pravne aspekte za proširivanje optužnice razmotri i Državno tužilaštvo Hrvatske", objasnila je Kosorova, pozdravivši jučerašnju izjavu glavnog haškog tužioca Serža Bramerva da postoji mogućnost proširenja optužnice protiv ratnog vođe bosanskih Srba.

Ratni vođa bosanskih Srba Ratko Mladića u Hrvatskoj je osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je svojim podređenima u sastavu 9. korpusa JNA u Kninu 26. avgusta 1991. naredio napade na selo Kijevo, većinsko naseljeno stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Tokom napada je, kako se navodi u presudi, ispaljeno oko 1.600 granata, uključujući i 16 kasetnih bombi, a mesto je potpuno porušeno.

Osuđen je i za napade na područja opštine Sinj, Vrlika, sela Maljkovo, Podravlje, Šatrić i Dabar, a u periodu od 16. do 23. septembra 1991. i na području Šibenika u kojima je stradalo više osoba i uništena imovina većeg opsega.
XS
SM
MD
LG