Dostupni linkovi

Novi list: Norac uskoro na slobodi


Bivši general Hrvatske vojske Mirko Norac koji je osudjen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Gospiću i Medačkom džepu, možda bi se uskoro mogao naći na slobodi, piše danas riječki Novi list.

Prema pisanju dnevnika, Norac vjeruje da će se to dogoditi jako brzo
iako formalno ima još nešto manje od pet godina zatvorske kazne.

Norac je u zatvoru do sada proveo nešto više od 10 godina ili dvije trećine ukupne kazne od 15 godina, pa je iskoristio pravo da traži prijevremeno oslobadjanje.

On je takodjer tražio izvanredno ublažavanje kazne jer se u medjuvremenu oženio i ima djecu o kojoj treba brinuti.

Novi list piše da će o prvoj molbi odučivati Komisija za prijevremeno oslobadjanje pri Ministarstvu pravosudja, a o drugoj Vrhovni sud.

Mirko Norac uhapšen je krajem 2001. godine. Dvije godine kasnije Županijski sud u Rijeci osudio ga je na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Gosipića.

Dok je izdržavao tu kaznu, podignuta je i optužnica za ratne zločine u Medačkom džepu zbog čega je pred sudom u Zagrebu osudjen na šest godina zatvora. Te dvije kazne su objedinjene u kaznu od 15 godina zatvora.

Zbog pravomoćne presude za ratne zločine predsjednik Hrvatske Ivo Josipović oduzeo je u septembru 2010. godine Mirku Norcu čin generala.
XS
SM
MD
LG