Dostupni linkovi

Egipat:Satelit otkrio 17 izgubljenih piramida


Satelitskim snimanjem Egipta infracrvenim zracima otkriveno je 17 do sada nepoznatih piramida, više od 1 000 grobnica i 3 000 drevnih naselja, saopštili su naučnici.

Početna iskopavanja objekata potvrdila su da je u dva slučaja riječ o piramidama. "Iskopati piramidu je san svakog arheologa", izjavila je doktorka Sara Parak, vođa istraživanja koje je, uz podršku Nase, sprovela laboratorija iz Birmingema, u američkoj državi Alabami.

Njen tim analizirao je snimke sa satelita u orbiti na 700 kilometara iznad Zemlje, opremljenih kamerama koje mogu da se fokusiraju na objekat prečnika jednog metra. Snimanje infracrvenim zracima obavljeno je da bi se utvrdile razlike među materijalima ispod površine.

"Ovo pokazuje koliko je lako potcijeniti veličinu i razmjeru ljudskih naselja iz prošlosti", rekla je Parak i dodala da očekuje još mnogo otkrića u oblastima oko Nila pokrivenih naslagama mulja.

Neka od novih otkrića desila su se u arheološkom nalazištu Sakara. Egipatske vlasti u početku nisu bile zainteresovane za otkrića, ali su obavile probna iskopavanja kada im je doktor Parak rekla da je uz pomoć satelitske tehnologije i moćnih kamera vidjela dvije potencijalne piramide.

Sada vlada uvjerenje da je Sakara jedna od najvažnijih arheoloških lokacija u Egiptu.

"Indijana Džons je stara škola, mi smo otišli dalje. Izvinjavamo se Harisonu Fordu", rekla je doktorka Parak.
XS
SM
MD
LG