Dostupni linkovi

Dežer: Hitno smanjiti broj lažnih azilanata iz Srbije


Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer upozorio je da broj lažnih azilanata iz Srbije mora hitno biti smanjen kako bi se očuvala vizna liberalizacija.

Dežer je na skupu u Beogradu posvećenom viznom režimu sa EU rekao da, iako opada broj zahtjeva državljana Srbije za azil u zemljama EU, on je i dalje zabrinjavajući i pet do šest puta je veći nego prije ukidanja viza.

Pozdravljajući mjere koje je preduzela Vlada Srbije na rješavanju poroblema lažnih azilanata, Dežer je rekao da vremena za gubljenje nema, da su potrebni "jasni i hitni rezultati", kao i da broj azilanata mora da se smanji.

On je naveo da su potrebni hitni rezultati u smanjenju broja lažnih azilanata i da će Evropska komisija uskoro ministrima unutrašnjih poslova zemalja čalnica podnijeti izvještaj o broju zahtjeva za azil.

Dežer je naveo da problem zahtjeva za azil može da riješi dugoročna perspektiva ekonomskog razvoja i rast standarda građana, te dodao da se kontrola na graničnim prijelazima mora obavljati uz puno poštovanje ljudskih prava i uz "izbjegavanje stigmatizacija bilo koje grupe stranovništva".

Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je da je broj lažnih azilanata iz Srbije od decembra 2010. smanjen za 35 odsto, ali da će Srbija zajedno sa EU nastaviti da preduzima mjere za rješavanje tog problema.

Načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović rekao je da je oko 17 500 državljana Srbije tražilo azil i da su zbog toga preduzete hitne mjere kako bi se smanjio pritisak na zemlje zapadne Evrope.

"Više od 98 odsto tih zahtjeva je odbijeno", dodao je Banović.
XS
SM
MD
LG