Dostupni linkovi

Rasmusen: NATO ne pokušava da ubije Gadafija


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da taj savez ne napada pojedince i da bombarduje kompleks libijskog vođe Moamera Gadafija samo kao vojni komandni centar.

"Želim da naglasim da ne napadamo pojedince. Napadamo komandni centar zato što on može da se koristi za planiranje i organizovanje napada na civilno stanovništvo, a mi smo u Libiji zbog toga da branimo civile", rekao je Rasmusen u intervjuu koji danas objavljuje slovački dnevnik SME.

Prvi čovek NATO upozorio je, međutim, da ako Gadafi tokom noći ostaje u komandnom centru, sam sebe izlaže riziku.

"Međunarodna kontakt grupa pozvala je Gadafija da ode, a ministri zemalja NATO su to podržali. Ali to nije deo vojnih operacija već političkih ciljeva", rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO ponovio je uverenje koje je izneo tokom posete Slovačkoj u četvrtak, da u Libiji ne postoji vojno rešenje, već je neophodno da se započne politički proces.

"Biće nam potreban politički proces koji će voditi ka demokratiji. S vojnog aspekta održavamo vojni pritisak na režim Moamera Gadafija i verujemo da će kombinacija vojnog i političkog pritiska uskoro doneti rešenje", kazao je Rasmusen.
XS
SM
MD
LG