Dostupni linkovi

E -novine:Suljagić podnio ostavku



Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo poslao je premijeru Fikretu Musiću pismenu ostavku u petak ujutro. To je za e-Novine potvrdio sam Emir Suljagić

Nakon mnogo špekulacija koje su se pojavile poslednja dva dana u medijima o sudbini odluke ministra obrazovanja Kantona Sarajevo da vjeronauk ne ulazi u prosjek ocjena u školama, u petak je e-Novinama potvrđeno da je ministar Emir Suljagić podnio ostavku jer nije pristao da mijenja odluku

"Podnio sam ostavku", kratko je rekao za e-Novine Emir Suljagić.

Vlada Kantona Sarajevo je pak saopštila na danas održanoj 2. vanrednoj sjednici, da će za one učenike koji su u školskoj 2010/2011. godinu pohađali predmet "Vjeronauka", ocjene uračunati u prosječnu ocjenu opšteg uspjeha.

Musić je nakon sjednice novinarima rekao da nije dobio pismenu Suljagićevu ostavku. Sam Suljagic nije prisustvovao vanrednoj sjednici saopsteno je iz pres ureda Kantona Sarajevo a za BIH medije je ostao nedostupan tako da RSE još uvijk nema službene potvrde da li je ili nije podnio ostavku jer nije prihavćen njegov prijedlog da se ubuduće predmet vjeronauka ocjenjuje opisinom ocjenom i ne ulatzi u opšti prosjek učenika.

A nakon klanjanja džuma- namaza u nekoliko sarajevskih džamija: Gazi Husrev-begovoj, Carevoj, Fahdovoj i Istiklal džamiji, grupe studenata su transparentima iskazali protest prema "početku procesa ograničavanja vjerskih prava i sloboda vlasti u Kantonu Sarajevo kroz diskriminiciju i brutalno ignoriranje volje roditelja i učenika koji pohađaju vjeronauku".

Hatibi na džuma-namazu na području Sarajevskog medžlisa su i ovog petka pozvali da se odluka o vjeronauci u Kantonu Sarajevo stavi van snage.
XS
SM
MD
LG