Dostupni linkovi

Ešton stigla u BiH na razgovore s bh. dužnosnicimaVisoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednost Ketrin Ešton doputovala je sinoć u Sarajevo. Po dolasku, Ešton se sastala sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom koji je vlastima Republike Srpske dao još nekoliko dana da povuku odluku o referendumu o zakonitosti suda i tužilaštva BiH.

Eštonova će se danas u Sarajevu sastati sa sastati s članovima predsjedništva BiH, a u Banjoj Luci s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Ona će se, također, sastati i sa čelnicima SDP-a i SDA-a Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem.

U saopštenju iz kancelarije Ketrin Ešton u kome se najavljuje njena posjeta BiH navodi se da EU potvrđuje predanost evropskoj perspektivi BiH, te da želi da BiH napreduje na tom putu "sa vladama na svim nivoima i sa funkcionalnim institucijama na svim nivoima, posebno na državnom".

Eštonova dolazi u BiH u trenutku kada ni nakon više od sedam mjeseci od parlamentarnih izbora nije formirana vlada na državnoj razini BiH.
XS
SM
MD
LG