Dostupni linkovi

Nemačka kritikuje dansku kontrolu granicaVodeći nemački političari reagovali su nepovoljno na najavu Danske da namerava da uvede ponovnu kontrolu granica na ulasku i na izlasku iz zemlje, iako je članica Šengenskog sporazuma.

Ministar inostranih poslova, liberal Gido Vestervele (GuidoWesterwelle), upozorio je Kopenhagen da su "sloboda putovanja i Šengenski sporazum suštinska dostignuća evropskog ujedinjenja koja ne smeju da budu stavljana pod znak pitanja".

Ministar unutrašnjih poslova, konzervativac Hans-Peter Fridrih (Friedreić), jutros je istakao da ne sme da dolazi do "preterane upotrebe ove iznimne odredbe" iz Šengenskog sporazuma.

Danska je juče najavila da, u cilju zaštite od ilegalnog useljavanja i organizovanog kriminala, pre svega sa istoka Evrope, želi da uvede stalnu kontrolu kopnene granice (koju ima samo sa Nemačkom), kao i kontrolu luka iz kojih saobraćaju brodovi prema Švedskoj.

Od prošlih izbora liberali i konzervativci u Dankoj vladaju u koaliciji sa desničarsko-populističkom Danskom narodnom partijom.

Prema postojećim pravilima, zemlje Evropske unije (EU) koje su članice i Šengenskog sporazuma, mogu da uvedu samo privremene granične kontrole ako ocene da postoji "ozbiljno ugrožavanje javnog reda i poretka ili unutrašnje bezbednosti".

Šef socijalističke frakcije u Evropskom parlamentu Martin Šulc (Sćulz) je danskoj vladi prebacio da se ponaša "populistički" i da "mogući problem sa izbeglicama iz Severne Afrike ne može da reši kontrolom na nemačko-danskoj granici".
XS
SM
MD
LG