Dostupni linkovi

NVO iz Srbije i BiH protiv negiranja ratnih zločina


Nekoliko nevladinih organizacija (NVO) iz Srbije i BiH iniciralo je Deklaraciju o nastavku borbe protiv fašizma koja je danas, na Dan pobjede nad fašizmom, istovremeno javno pročitana u Beogradu i u Omarskoj, kod Prijedora u BiH.

Deklaraciju koju su inicirali NVO Žene u Crnom, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za ženske studije, umjetnički kolektivi Grupa Spomenik i Radna grupa "Četiri lica Omarske", podržali su Udruženje logoraša Prijedor 92 i Savez logoraša u BiH.

U Deklaraciji se ukazuje da današnja politika Srbije negira ratne zločine i postojanje koncentracionih logora tokom 90-tih godina i poništava glavnu tekovinu Drugog svjetskog rata - ravnopravnost svih naroda sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Ističe se da politiku negiranja, poricanja i nekažnjavanja zločina produkuju i provode nacionalne institucije, ekstremne desničarske organizacije i navijačke grupe koje time podstiču nasilje i mržnju.

NVO su pozvale vlasti Srbije, BiH, Republike Srpske i Opštine Prijedor i javnost da podrže inicijativu bivših logoraša Omarske za izgradnju memorijalnog centra na prostoru današnjeg rudnika "ArcelorMittal".

Tu inicijativu je već podržalo rukovodstvo rudnika, koje se u Deklaraciji poziva da ukine aktuelnu diskriminacionu politiku zapošljavanja po etničkoj osnovi.

U logoru u Omarskoj bilo je zatočeno oko 3300 stanovnika Prijedora, od kojih je oko 700 ubijeno.
XS
SM
MD
LG