Dostupni linkovi

SDA smatra neobjektivnim izvještaj ICG o BiH


Stranka demokratske akcije (SDA) smatra neobjektivnim novi izvještaj Međunarodne krizne grupe (ICG) o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Iznoseći neutemeljene tvrdnje i neistine, ICG se ponaša kao advokat SNSD-a i Milorada Dodika, pokušavajući opravdati njihovo višegodišnje antidejtonsko djelovanje. Istovremeno amnestira šestomjesečno antiustavno blokiranje konstituiranja vlasti od HDZ-a", navodi SDA u saopćenju za javnost.

Pismo predsjednice ICG-a Louise Arbour upućeno čelnicima Evropske unije, kako se dodaje u saopćenju, direktno podržava politiku Milorada Dodika i njegovih istomišljenika koji blokiraju i negiraju rad institucija Bosne i Hercegovine i žele podijeliti zemlju, zanemarujući višegodišnje kršenje Dejtonskog sporazuma i negiranje njegove cjelokupne dosadašnje implementacije.

"Pitanje referenduma kojim se negiraju sve dosadašnje odluke visokog predstavnika i zakoni Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Sudu i Tužilaštvu BiH je najteži oblik kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i najdirektniji način ugrožavanja mira u našoj zemlji i regionu. Stoga još više začuđuje činjenica da se predsjednica Međunarodne krizne grupe nakon višegodišnjih objektivnih izvještaja sada stavlja na stranu snaga destrukcije i podjele Bosne i Hercegovine", ističe SDA.

"Nažalost, ICG u ovosedmičnom izvještaju podržava one koji su protiv svih demokratskih standarda i koji godinama krše Dejtonski mirovni sporazum. Očekujemo da će Međunarodna krizna grupa preispitati izvještaj koji je dobila od svojih predstavnika iz Bosne i Hercegovine te da će se ubuduće više baviti stvarnim uzrokom destabilizacije prilika u zemlji i regionu", saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.
XS
SM
MD
LG