Dostupni linkovi

Dražen Golemović se predao hrvatskom pravosuđu


Hrvatski preduzetnik Dražen Golemović predao se danas hrvatskom pravosuđu koje je za njim raspisalo Interpolovu potjernicu prema optužnici u aferi "Ipsilon", javili su hrvatski mediji.

Prema istom izvoru, Golemović će biti prebačen u Rijeku gdje će biti pritvoren.

Golemović, koga hrvatsko pravosuđe traži zbog zloupotrebe položaja, protivzakonitog posredovanja i davanja mita, od 2009. godine živio je u Banjaluci, a nije mogao biti izručen Hrvatskoj, jer ima državljanstvo BiH, budući da je rođen u Derventi.

Sud u Rijeci u oktobru 2009. godine odlučio je da Golemović mora biti vraćen u pritvor, iz kojeg je izašao 9. oktobra iste godine, ali on je već bio u BiH i nedostupan hrvatskim organima gonjenja.

Policija RS prošle godine privodila ga je zajedno sa Zoranom Ćopićem, najbližim saradnikom narko-bosa Darka Šarića, pod sumnjom da bi mogli da ugroze bezbjednost srpskog ministra policije Ivice Dačića, koji je tada boravio u Banjaluci.

Golemović je rekao da je optužnica u aferi "Ipsilon" koju je protiv njega podigao USKOK potpuno neutemeljena. Njegova predaja dolazi neposredno pred početak suđenja svim optuženima u aferi "Ipsilon", u ponedjeljak, 9. maja.

Osim Golemovića, u "Ipsilonu" su optuženi hrvatski carinici i policajci koje USKOK tereti za više krivičnih djela. Svi se terete da su obavljali određene poslove za Golemovića, koji je njihove usluge dobro plaćao.

USKOK je istražio poslove Golemovićeve firme "Istra Rustika" koja je gradila luksuzne vile u Istri.

Golemović je u Županijskom sudu u Zagrebu u septembru 2009. svjedočio o ubistvu vlasnika hrvatskog lista "Nacional" Ive Pukanića. O tom iskazu nije bilo nikakvih informacija u javnosti, a saslušan je navodno jer je njegova izjava trebalo da potvrdi iskaz zaštićenog svjedoka koji je za organizaciju ubistva optužio Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Pregledom Pukanićevog mobilnog telefona nađene su sms poruke koje je razmjenjivao sa Golemovićem. Mediji u Hrvatskoj ranije su pisali i o vezama Golemovića i Andrije Draškovića.
XS
SM
MD
LG