Dostupni linkovi

Hamas: Palestinski konsenzus o borbi protiv Izraela


Lider politbiroa Hamasa Haled Mashal izjavio je da će se odluke o prirodi borbe protiv Izraela, uključujući i pitanja da li i kada da se upotrijebi nasilje, donositi palestinskim konsenzusom, odnosno u saradnji s partijom Fatah, piše Wall Street Journal.

Mashal je u intervjuu koji je objavljen danas, nekoliko dana poslije potpisivanja sporazuma o pomirenju Hamasa s rivalskim Fatahom, rekao da o svim odlukama o tome kako postići ciljeve, kada eskalirati ili prekinuti vatru treba da se dogovore kao Palestinci.

Novinar američkog lista je prokomentirao da Mashalova izjava sugerira kako bi sporazum o podjeli vlasti potpisan u srijedu između njegove radikalne stranke i umjerenijeg Fataha mogao značajno izmijeniti palestinski pristup prema mirovnom procesu."

Mashal je precizirao da će se odluke o "pregovorima s Izraelom, upravljanju, vanjskim poslovima, domaćoj sigurnosti i otporu i drugim terenskim aktivnostima protiv Izraela donositi u konsenzusom između političkih stranaka".

Iako Hamas navodno neće napasti Izrael bez saglasnoti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha, po Mashalu ta organizacija ima pravo da nosi oružje kao dio borbe protiv Izraela.

Američki zvaničnici su izrazili spremnost da uključe Hamas u mirovni proces pod uvjetom da odbaci nasilje i prizna Izrael. Ta zemlja smatra da sporazum po pomirenju Hamasa i Fataha neće osigurati mir.

Hamas je pobijedio na posljednjim palestinskim izborima 2006. godine, tako da je glasanje na palestinskim teritorijama odavno trebalo biti ponovo održano.

Najavljeni novi izbori u roku od jedne godine mogli bi dovesti Hamas na vlast na Zapadnoj obali, od čega Izrael strahuje.

Na toj teritoriji je do pomirenja je dominirao Fatah otkako je Hamas sredinom 2007. godine silom preuzeo vlast u pojasu Gaze.
XS
SM
MD
LG