Dostupni linkovi

ICTY objavit će odluku o zahtjevu za oslobađanje Franka Simatovića


Haški sud će danas objaviti odluku o zahtjevu obrane bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti Franka Simatovića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, za odbacivanjem optužnice.

Pravila ICTY-a omogućuju da optuženi, nakon što tužitelji izvedu svoje dokaze, podnesu zahtjev za odbacivanje optužnice i objasne sudskom vijeću zbog čega misle da tužitelji nisu dokazali njihovu odgovornost.

Na višednevnom ročištu održanom tim povodom u travnju, Simatovićeva obrana u svom je izlaganju tvrdila da on nije imao nikakve veze s jedinicama SDB-a kao i paravojnim formacijama koje su počinile zločine, pa tako ni sa samim zločinima.

Obrana bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića kazala je kako neće iznositi nikakve argumente iako misli da mu odgovornost nije dokazana.

Haško tužiteljstvo na tom je ročištu poručilo sudskom vijeću da je dokazalo svaku tačku optužnice koja tereti Stanišića i Simatovića za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.
XS
SM
MD
LG