Dostupni linkovi

NATO očekuje dovoljno brodova za pomorske patrole u Libiji


Komandant NATO za pomorsku blokadu Libije, vice admiral Rinaldo Veri iz Italije, rekao je danas da očekuje da će imati dovoljno brodova da efikasno spriječi da oružje i plaćenici uđu u Libiju.

Veri je, međutim, dodao da je operacija patroliranja snaga NATO još uvek u "fazi izgradnje" i da je nemoguće patroliranje duž cijele libijske obale.

"Očekujemo od država veliki doprinos. I uvjeren sam da ćemo za nekoliko dana imati dovoljno brodova da sprovodimo efikasno operaciju, čak i na jedan srednjoročni period", poručio je Veri.

On je to rekao na prvom brifingu u bazi NATO u Napulju, dan pošto su brodovi zapadne vojne alijanse počeli da patroliraju duž obale Libije, što je, kako ocjenjuje agencija AP, opipljiv znak da će NATO preuzeti komandu nad nekim operacijama međunarodne koalicije u Libiji, dok se još uvek vode pregovori da li će kontrolisati i zonu zabranjenih letova.

Veri je istakao da je Mediteran "najlakši, najbrži i najdirektniji" način da se oružje unese u Libiju, kao i da je nemoguće patrolirati cijelom obalom. On je, međutim, dodao da su pomorskim patrolama u kojima se koriste brodovi NATO "zatvoren glavni ulaz".

Veri je istakao da prvog dana sprovođenja patrolnih misija, NATO brodovi nisu presreli nijedan sumnjivi brod. On je, pak, dodao da su snage Alijanse spremne da pošalju naoružane vojnike na brodove koji dobrovoljno ne dozvole inspekciju.
XS
SM
MD
LG