Dostupni linkovi

Nastavljeni radovi na nuklearki, u bolnici tri ozračena radnikaInženjeri su u četvrtak ujutro nastavili s radom na stabiliziranju reaktora 3 oštećenoga nuklearnog kompleksa Fukushima nakon skoro jednodnevne pauze koja je napravljena zbog toga što je u srijedu poslije podne primijećeno kako iz reaktora izlazi dim.

U međuvremenu se količina radioaktivnog joda u pitkoj vodi u Tokiju vratila se na nivo koji je siguran za djecu mlađu od godinu dana, pa je za sada ukinuto upozorenje koje je u srijedu izdano roditeljima.

Međutim u Kawaguchiju, u prefakturi Saitama, koja pripada Tokiju, nivo radioaktivnog joda je i dalje iznad dozvoljenog za djecu, javile su agencije. Broj poginulih i nestalih u potresu jačine 9,0 stupnjeva Richterove ljestvice i cunamija, koji su prije skoro dvije sedmice pogodili sjeveroistok i istok Japana premašio je 26.000.

Tri radnika nuklearne elektrane Fukushima Daiichi odvedena su u bolnicu nakon što su bili izloženi radijaciji, saopćila je japanska agencija za nuklearnu sigurnost, javila je agencija France Presse. Njih trojica su radila na reaktoru broj 3 te nuklearke, koja je teško oštećena u potresu 11. marta.
XS
SM
MD
LG