Dostupni linkovi

"Južni tok " i kroz Republiku Srpsku



Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je nakon susreta sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Beogradu da će Republika Srpska sigurno biti uključena u izgradnju gasovoda "Južni tok", kojim će biti obezbijeđeno milijardu i po kubika gasa godišnje.

Dodik je sinoć rekao novinarima u Beogradu da je Rusija, pored Srbije, jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera RS, gdje ima velika kapitalna ulaganja. On je podsjetio da je ruska kompanija "Zarubežnjeft" privatizovala naftnu indistriju u Republici Srpskoj i naveo da slijede ulaganja u modernizaciju tog sektora.

Predsjednik Dodik je naveo da je sa šefom ruske Vlade razgovarao o ubrzanju druge tranše ulaganja, te dodao da u aprilu u nadležnim bankarskim strukturama treba da bude donesena odluka i odobrena sredstva da bi otpočela konačna modernizacija naftnog sektora i proizvodnja 4,2 miliona tona nafte.

Dodik je napomenuo da je sa Putinom razgovarao i o realizaciji projekta koncesije za ispitivanje nalazišta nafte u Republici Srpskoj. Predsjednik RS juče je na sastanku sa Putinom predvodio delegaciju iz RS u kojoj su bili i premijer Aleksandar Džombić i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.
XS
SM
MD
LG