Dostupni linkovi

Kontroverzni izraelski zakon o Palestincima



Izraelski parlament usvojio je kontroverzni zakon kojim se osuđuju organizacije koje obeležavaju "Nakbu", odnosno egzodus Palestinaca nakon kojeg je 15. maja 1948. stvoren Izrael, a zatim usledio izraelsko-arapski rat.

Nacrt zakona koji je podnela nacional-populistička stranka Izrael Bejtejnu kojoj pripada šef diplomatije Avigdor Liberman, kasno juče je usvojen sa 37 glasova za i 25 protiv, saopšteno je iz parlamenta.

Novi zakon predviđa kazne za ustanove koje se finansiraju iz budžeta, kao što su opštine i obrazovne ustanove, a koje svake godine obeležavaju dan "žalosti Nakbe" ili podržavaju u tom kontekstu aktivnosti koje su u "suprotnosti državnim principima".

"Novi zakon odnosi se pre svega na arapsku manjinu u Izraelu što je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratije i slobode", ocenjuje se u saopštenju Asocijacije za civilna prava u Izraelu.

Izraelskih Arapa ima 1,55 miliona i oni čine 20,4 odsto stanovništva u Izraelu. Oni su potomci oko 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

Izraelski Kneset je juče usvojio još jedan kontroverzni zakon kojim se malim seoskim zajednicama dozvoljava da odbace osobe, u praksi Arape, koje žele da se nasele među njima.
XS
SM
MD
LG