Dostupni linkovi

Svjetski meteorološki dan



Svjetski meteorološki dan, 23. mart, obilježava se ove godine sa temom "Klima za vas", a u poruci glavnog sekretara Svjetske meteorološke organizacije (WMO)Michaela Jarrauda navodi se da je 2010., uz 1998. i 2005., bila najtoplija godina, što potvrđuje dugoročan trend zatopljenja.

Osim toga, dodao je on, u posljednjih deset godina, nakon 2001., globalne temperature više su za gotovo pola stepena od prosjeka od 1961. do 1990. i najviše su ikad zabilježene za neko desetogodišnje razdoblje od kada su počela instrumentalna klimatska mjerenja.

Jarraud je rekao da se aktivnosti WMO-a u području klime danas prepoznaju kao ključan doprinos sigurnosti i dobrobiti ljudi, ostvarenju privrednih dobiti za sve čovječanstvo, te potvrđuju misiju i duh temeljnog mandata WMO-a istaknuta u konvenciji, donesenoj prije 61 godinu.

Te aktivnosti podržaće ostvarenje još jednog ključnog cilja WMO-a, a to je - do 2019. prepoloviti prosjek broja smrtnih slučajeva uzrokovanih katastrofama meteorološkog i hidrološkog podrijetla, te da se do 2015. iskorijeni ekstremno siromaštvo i glad i osigura održivost okoliša.

XS
SM
MD
LG