Dostupni linkovi

Obama i Erdogan za potpuno sprovođenje rezolucije SB UN


Predsjednik SAD-a Barack Obama, koji se nalazi u posjeti zemljama Latinske Amerike, razgovarao je telefonom s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom o Libiji. Založili su se za potpuno sprovođenje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) kako bi se pomoglo libijskom narodu.

Obama i Erdogan su se založile za "široko" angažovanje međunarodne zajednice u provođenju najnovije rezolucije UN-a, u šta bi trebalo da se uključe i arapske zemlje.

Turski premijer Erdogan je ranije kritikovao operacije koje vode Francuska i Velika Britanija i naglasio da je ta kampanja protiv Moammara Gaddafija - kontraproduktivna. On je takođe rekao da Turska "nikada neće uperiti pušku na libijski narod", ali je izrazio spremnost svoje zemlje da učestvuje u doturanju humanitarne pomoći narodu i kontroli aerodroma u Benghaziju i mediteranskih obala.

Predsjednik SAD-a Obama je zahvalio Erdoganu što je njegova zemlja pomogla u oslobađanju četiri novinara New York Timesa, koji su jedno vrijeme bili uhapšeni u Libiji.
XS
SM
MD
LG