Dostupni linkovi

Bjelorusija kao odgovor uvozi vizne sankcije za EU


Bjelorusija uvodi vizne sankcije za predstavnike zemalja Evropske unije i SAD, kao odgovor na njihove mjere preme bjeloruskim zvaničnicima.

Press sekretar bjeloruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Savinih izjavio je da je spreman spisak lica kojima je zabranjen ulazak na teritoriju te zemlje.

“Na spisku su osobe koje preduzimaju destruktivne aktivnosti prema Belorusiji i nanose štetu međunarodnoj saradnji”, naveo je Savinih.

Ruska državna agencija Itar-Tass navodi da je, prema nezvaničnim izvorima, na spisku više od 150 osoba, među kojima su predsjednik i poslanik Evropskog parlamenta, Ježi Buzek i Jacek Protasevič.

Prema riječima Saviniha, Minsk je pojačao kontrolu “nelegalnog finansiranja političke djelatnosti preko stranih društveno-političkih udruženja i fondova, kao i njihovih predstavništava, na teritoriji Bjelorusije”.

Istovremeno, naveo je predstavnik bjeloruskog MIP-a, Minsk će nastaviti kontakte sa zapadnim zemljama, “ali će se posete Belorusiji evropskih i američkih delegacija na političkom nivou ostvarivati uz posjedovanje poziva organa zakonodavne i izvršne vlasti Bjelorusije”.

Savjet ministara EU je 31. januara donio odluku da uvede vizne sankcije za bjeloruske zvaničnike, sa predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom na čelu, kao i da zamrzne njihova finansijska sredstva.

EU je 21. marta pooštrila sanckije, zabranivši ulazak za još 19 bjeloruskih činovnika, a te mjere su donijete u vezi sa predsjedničkim izborima u decembru 2010. godine, na kojima je ponovo izabran Lukašenko, podsjeća Itar-Tass.
XS
SM
MD
LG